Pia Reesen Brønnum

Redigeret oktober 2017


Hvorfor blev du forfatter og hvordan kom du i gang?

Jeg har altid og lige fra jeg var 12 år skrevet noveller, digte og til sidst romaner. Kunne slet ikke lade være, det var en del af min identitet og er det selvfølgelig stadigvæk. Jeg blev egentlig sat i gang, fordi jeg læste meget, mest krimier og eventyr og havde en stor fantasi. Følte det ville være sjovt at prøve selv at skrive en kriminovelle. Det blev til ”Pia & Co.”, som blev sendt til Berlingske Tidendes PingPost, hvilket var en side for børn og unge tilbage i 70’erne. Det var en krimi ligesom mine favoritter Kim & Co., De Fem og Nancy Drew-bøgerne.

Hvordan er din skriveproces? Sidder du og skriver kl. 8-16 eller ?

Jeg tror, den er meget kreativ. Jeg kan bruge flere måneder på bare at pusle om ideen og plottet i mit hoved uden at skrive et eneste ord ned på computeren. Først når research er overstået, begynder jeg at skrive ned. Laver faktisk en mindmap, hvilket er et godt redskab til at få styr på alle personerne i bogen. Jeg skriver både om formiddagen og om eftermiddagen, men aldrig mere end nogle timer om dagen. Resten går med at tænke over næste kapitel mm.

Hvor meget research ligger der bag din bog?

Til en krimi ligger der utrolig meget research bag, og det kræver gode kontakter hos politiet, retsmedicinsk institut, kirken, og ellers kører jeg rundt på Sjælland og finder gode locations til historierne. Taler med lokalbefolkningen og kunstnere mv. Research tager omkring 2-3 måneder afhængig af kontakterne. De fleste detaljer skal jo helst være i orden.

Hvad er det sværeste ved at skrive? Og hvad er det sjoveste?

At sparke sig selv hen til computeren og skrive koncentreret, specielt de første 50 sider er meget krævende! Det sjoveste er alle tankerne og de sidste 2 kapitler, idet jeg aldrig selv helt ved, hvordan bogen vil slutte – den får sit eget liv – lidt ligesom tegneseriefigurer. Ret så spændende og fascinerende. Mange gange skriver jeg faktisk nærmest i trance med MusiCure af Niels Eje på stereoanlægget! Det gør mig meget kreativ!

Men jeg nyder også i meget høj grad mine første samtaler med researchkontakterne. De samtaler får billederne i mit hoved til at blive en film, hvilket er nødvendigt for mig for at kunne skrive.

Hvordan tænker du i komposition? Hvilke litterære modeller skriver du efter?

Svært spørgsmål. Da jeg er autodidakt forfatter, altså ikke har været på en forfatterskole, er det kun den simple grundplan med start, mellemscene og afslutning, der ligger fast fra begyndelsen. Jeg kan godt lide, at få fat i den psykologiske del af hovedpersonen og dennes opfattelse af verden. Og jo mere man læser om Sabrina Fanø vil man forstå, at hendes sind er meget komplekst og dermed sårbart.

Jeg har ikke længere nogen litterær model, men ved min debut skævede jeg til Elsebeth Egholm og Agatha Christie.

Hvilken målgruppe har du? Skriver du specifikt til denne målgruppe?

Jeg prøver at lokke de unge i tyverne, der både vil have en krimithriller og underholdningsroman i en pakke, men egentlig startede jeg ikke med at have en målgruppe for øje, idet jeg skrev mest for min egen skyld…og derfor er mine krimier for alle aldersgrupper.

Hvad er den seneste roman du selv har læst?

Jeg er lige startet på romanen ”Kafka på stranden” af Haruki Murakami. Ellers var den sidste en krimithriller af forfatteren Inger Frimansson.

Hvad inspirerer dig selv? Hvad læser du selv?

Jeg elsker at læse psykologiske romaner eller bøger med naturen som hovedtema. Min favoritroman er nok ”Savannah” af Pat Conroy eller vores egen kære forfatter Karen Blixen med specielt ”Mit Afrika” og ”Skygger på græsset.”.

Hvilken bog ville du have ønsket du havde skrevet? Og hvorfor?

Harry Potter bøgerne eller Ringenes Herre/Hobitten. De er simpelthen geniale og har gjort deres forfattere berømte og udødelige. Tanken om at få filmatiseret en af mine romaner er nok den største drøm, jeg har her i livet. 
Hm…, research er hermed startet til næste roman...

Ungdomsdramaet "Korsets hemmelighed" - hvorfor lige en ungdomsroman?

Egentlig havde jeg tænkt at skrive en 4. krimi for voksne, (den som jeg nu er i gang med) men en bekendt, som er filminstruktør, syntes jeg skulle omskrive starten og lave en roman for unge mellem 12-15 år, og det gjorde jeg så. :-)

Du vælger både et krimiplot og et plot med okkulte tendenser?

Ja, fordi mixet er en god ide for unge, de interesserer sig for begge genre, og en hemmelighed, skjult for de voksne, er bare et super ekstra plot i krimimystikken.

Du tager alvorlige ting op i bogen. Hvad vil du sige med dette?

Mit hjerte brænder for unge, der bliver mobbet eller er stillepiger eller lidt nørdede drenge, dog med masser af energi og fantasi.
De er måske psykisk sårbare, men de har et mod, som vi andre kan lære rigtig meget af.

Har du talt med unge i din research?

Ja, det har jeg, og jeg har også talt med fagpersoner omkring hvad, der trigger de unge, og hvilke tanker de kan gå med.
Selvom verdenen forandrer sig med hastige skridt, så er det stadige de samme drømme, håb, glæder, smerter og tab, der går igennem hovedet på nutidens teenagere, som for 40 år siden, da jeg var teenager.
Derfor udgav jeg også i 2019 "Kampen om Utopia", som er en fortsættelse med Lisa, Mona og Alex. Denne gang som et eventyr med fabeldyr på en mystisk ø.... Kan ikke helt lægge Lisa fra mig, så der kommer nok om nogle år en krimi med Lisa igen. Smiler.

Hvad skriver du mon på nu her efter coronaen? Har du noget nyt i ærmet?

Jeg er faktisk begyndt at skrive min 8. roman, som bliver en thriller. "Lad der blive mørke". Den handler om en bestsellerforfatter, der bliver stalket af en psykopat og en morder.
Hovedpersonen Simone Anna Vilhelmsen på 50 år er en følsom person og hendes forfatterskab betyder meget for hendes identitet og selvtillid, men når telefonen ringer om natten med kun tavshed i den anden ende, og hendes skraldespand udenfor hendes hus bliver endevendt (eller var det ræven?) så begynder hendes verden langsomt at krakelere. For hvem er derude i mørket..., og hvor langt vil stalkeren gå?

 🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Del siden